Megyei Felzárkózási Fórum – Nyíregyháza – 2019. szeptember 13.

Időpont: 2019. szeptember 13. 09:00
Helyszín: 4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5. (Megyeháza épülete – Alpár Ignác tárgyalóterem)
Projekt azonosítószám: EFOP-1.6.3-17-2017-00010

A Fórum megjelent tagjai tájékoztatást kaptak a 2018. december 17-én Nyíregyházán, a 2019. március 13-án Tímáron, a 2019. június 6-án Mátészalkán, illetve a 2019. augusztus 1-jén Panyolán megtartott tematikus munkacsoport üléseken, illetve a 2018. december 18-án Nyíregyházán, a 2019. június 21-én Ibrányban és 2019. augusztus 1-jén Panyolán megrendezett közösségi együttműködést erősítő rendezvényeken feltárt együttműködési modellekről, illetve a feltárt szolgáltatási hiányokról. A Fórum kiemelten foglalkozott a fogyatékkal élő – mozgáskorlátozott – személyeket érintő akadálymentesítés hiányának általános problematikájával. A tömegközlekedéssel kapcsolatos nehézségekről és kihívásokról is egyeztettek a résztvevők.


A program második felében workshop keretében folytatódott a munka, a projekt szakmai megvalósítóinak koordinációja mellett. A csoportokban a tematikus üléseken felmerült problémák kerültek megvitatásra, melyekkel kapcsolatban a résztvevők megtehették észrevételeiket. A Fórum tagjai hangsúlyozták, hogy a felzárkóztatás szempontjából az oktatásnak kiemelt szerepe van, mind az alap-, közép- és felsőfokú, mind pedig a felnőttképzésben.
A csoportok munkája során megvitatásra kerültek a Szolgáltatási Út Térkép elkészítésére vonatkozó javaslatok is. A Fórum tagjai javaslatokat tettek a dokumentum felépítésére vonatkozóan (pl.: járási- megyei megközelítés). A résztvevők megvitatták, hogy a megyei hiánytérkép elkészítéséhez milyen adatbázisok állnak rendelkezésre (Pl.: TEIR adatbázis), majd kiemelték, hogy a dokumentumban azonos hangsúllyal kell megjelennie a projekt valamennyi célcsoportját érintő hiánynak, problémának.